çalışma belgesi

Çalışma Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

İşten çıkan kişinin işvereninden talep ettiği bir belgeye çalışma belgesi denmektedir. 4857 İş Kanunda belirtilerin şartlara göre işten çıkan işçi işvereninden bu belgeyi isteyebilmektedir. Belgede işten ayrılan kişiye ait bilgiler bulunmakla birlikte yapmış olduğu işin türü ve süreci hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Çalışma Belgesi Nedir?

çalışma belgesi

İş Kanunu 28. maddede ‘’İşveren işçisine çalıştığı işin çeşidi ve sürecini gösteren bir belge verir.’’ şeklinde bir açıklama geçmektedir. İşten çıkan kişi işverenine giderek çalıştığı işin ne olduğu ve ne kadar süre boyunca bu işte çalıştığına dair belge talebinde bulunabilmektedir. Bu belge işveren tarafından ücretsiz bir şekilde verilmelidir.

Kanun kapsamında işçi tarafından talep edilen bu belgede yer alan bilgilerin doğru olması gerekmektedir. Eğer belgedeki bilgiler yanlışsa işten çıkan kişi veya işten çıkan kişiye yeni iş verecek kişi tarafından eski işverene tazminat davası açılabilmektedir. Ayrıca çalışma belgesi işveren tarafından vaktinde verilmelidir. İşten ayrılan istediği vakitte bu belgeyi alamaması halinde işverenden şikâyetçi olabilmektedir. İşi terk eden kişi alacağı bu belge nedeniyle eski işverenine herhangi bir harç ödemek zorunda değildir.

Çalışma Belgesinde Bulunan Bilgiler

İşten ayrılan kişinin eski işvereninden çalışma belgesi talep etmesi halinde belge üzerinde şu bilgiler yer alacaktır:

  • İşi terk eden kişiye ait;
  • Adı Soyadı
  • TC kimlik numarası
  • Baba adı
  • Doğum yeri ve tarihi
  • Sigorta sicil numarası
  • İşveren kişi ve ya firmaya ait;
  • Unvan
  • Adres
  • Yetkili kişi bilgisi
  • İş yeri SGK sicil numarası
  • İş yerinde yapılan iş ya da iş kolu
  • İşçinin bu iş yerindeki görevi
  • Belgenin devamında ise;
  • İşten ayrılan kişiye ait işe giriş tarihi
  • İşten ayrılan kişinin işten çıkış tarihi
  • İşten ayrılma nedeni

Son kısımda ise işçinin talebi üzerine işveren tarafından bu belgenin oluşturulduğuna dair açıklama yer almaktadır. Sayfanın sonunda ise çalışanın adı, soyadı ve imzası bulunacaktır. Bunun hemen yan kısmında ise işverenin imzası ya da kaşesi için bir alan bulunması gerekmektedir.

Çalışma Belgesi Nasıl Alınır?

İşten ayrılan kişinin eski işvereni olan kişi ya da kuruma başvurarak çalışma belgesi istediğine dair talepte bulunması gerekmektedir. Bu talep doğrultusunda işverenin ivedi bir şekilde istenen belgeyi hazırlaması lazımdır. Bazı kurumlarda işten ayrılan kişinin sözlü talebi geçerli olabilmektedir. Ancak bazı işveren firmalarda yazılı bir talebin istenmesi söz konusudur. İşten ayrılan kişi işveren firmanın talebi doğrultusunda dilekçe yazarak bu belgeyi talep etmelidir.

İşverenden talep edilen bu belge yine işveren tarafından kişiye teslim edilmektedir. E-devlet ya da SGK gibi kurumlardan bu belgenin alınma imkânı bulunmamaktadır. Ayrıca işverenden herhangi bir zamanda bu belge istenebilmektedir. Örneğin işten ayrılmanın üzerinden 2 yıl geçmiş olsa bile eğer işveren halen bu işe devam ediyorsa kişi zaman aşımı yaşamadan talepte bulunabilmektedir.

Çalışma Belgesi Nerelerde Kullanılır?

Eski işverenden istenen çalışma belgesi kişinin çalışma hayatına dair detayları içermektedir. Yeni bir işe başlamak isteyen kişiler bu belgeler ile başvurularını yapabilmektedir. Son yıllarda kişilerden istenen deneyim şartının belgelenmiş hali olmasından dolayı bu belgelerin önemi büyüktür.

İş başvurularının dışında işverenin işçisine ödeme yapmadığı zamanlar varsa bu zamanları belgelemek adına da talep edilebilmektedir. Özellikle mahkemelik olunan işçi işveren sorunlarında bu tür belgeler hayat kurtarıcı deliller olabilmektedir. İş kazası gibi durumlarda işten ayrılma nedeni ve çıkış tarihleri de önemli görülmektedir. Bu nedenle olası iş kazalarında da bu belgenin düzenlenmesi istenebilir.

Bankalar kredi çekme ve ya kefil gösterme gibi durumlarda kişilerin çalışma hayatlarının düzenli olup olmadığını sorgulamaktadır. Bu belgeler ise kişilerin çalışma hayatlarına dair önemli birer delil olduğundan dolayı bankalara sunulabilmektedir. İşe devam eden kişilerde bu belgelerden alarak halen çalışmaya devam ettiklerini belgeleyebilmektedir.

Çalışma Belgesi Çeşitleri

Çalışma belgesi kendi içerisinde iki kısma ayrılmaktadır. Birinci kısımda sadece işçinin çalışma süresi ve çalıştığı işin çeşidini gösteren belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler fazla detay içermemektedir. İkinci kısımdaki belgeler ise işçinin kendi isteği üzerine detaylı bilgilerle hazırlanmaktadır. Bilgiler arasında işçinin çalışma düzeni, gayreti ve iş ortamındaki tecrübesine dair ek bilgiler de bulunmaktadır.

Son olarak, çalışma belgesine ait tüm bilgiler bu şekildedir.

Share