AB uyum sürecinde; iş sağlığı ve güvenliği, kalite, çevre hakkındaki mevzuat konusunda kapsamlı ve hızlı değişiklikler olmaktadır. 4857 sayılı iş kanunu, 6331 sayılı iş sağlığı güvenliği kanunu, 5510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu kapsamında yer alan maddeleri açıklayan yönetmelik ve tebliğlere iş güvenliği mevzuatı denilmektedir.
İş güvenliği hükümlerinde geniş içerikler yer almaktadır. 6331 sayılı İSG kanunu referans alınarak hazırlanan tebliğ ve yönetmelik ile birçok bakanlık genelgesi çıkarılmıştır. Ayrıca mevzuatta ifade edilen pek çok standart bulunmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği (İSG) kanunu 2012 yılında yayınlanmıştır. Daha öncesinde bazı kanunlara ek olarak İSG maddeleri eklense de yetersiz olduğu fark edilmiştir. Türkiye AB uyum sürecinde EU-OSHA ve İLO sözleşmelerini imzalamıştır. Bu nedenle 2012 yılında çalışma hayatındaki işçilerin haklarını tanımlayacak bir kanun çıkarılmıştır. Böylece gelişmiş ülkelerdeki işçilere sunulan sosyal haklar, 6331 sayılı İSG kanunu ile Türkiye’deki işçilere sağlanmıştır.
İş sağlığı ve güvenliği sayesinde işletmeler 3 ana sınıfa ayrılmıştır. İşletmenin faaliyetine göre belirlenen bu sınıflar; çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler, tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler diye ayrılmaktadır. 6331 sayılı İSG kanunu ve mevzuat tüm bu işletmelerin ortak olan koşullarına, genel şartlar koymuştur. Fakat çok tehlikeli sınıftaki işletmeler özel hükümler barındırmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği mevzuatında bilinmesi gereken kanunlar aşağıdaki gibidir:
- 4857 sayılı iş kanunu sayesinde İSG konusunda düzenlemeler sağlanmıştır.
- 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu İSG konusunda açıklamalar ve düzenlemeler getirmiştir.
- Genel sağlık sigortası ve 5510 sayılı sosyal sigortalar kanunu bu alanda özellikle işçinin hakkını koruyacak düzenlemelere sebep olmuştur.
7036 iş mahkemeleri kanunu, 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu, 6098 borçlar kanunu, 3213 sayılı maden kanunu, 5544 sayılı mesleki yeterlilik kurumu düzenlemeler hakkında kanun, İSG alanında etkilidir.