İnsanoğlunun katları üst üste dizme merakı, beraberinde daha yüksek binaları getirdi. Bu binaların yapımı kadar bakımı da bazı insanların yüksekte çalışmasını zorunlu kılıyor. Bu nedenle, iş sağlığı ve güvenliği alanında yüksekte çalışma eğitimi diye bir başlık var. Çünkü yüksekte çalışma beraberinde bazı riskleri de getiriyor. Bu risklere ve önlemlere karşı çalışanların bilgili olması son derece önemli. Çünkü eğitim, “bana bir şey olmaz” bakış açısının ne kadar yanlış olduğunu ortaya koyuyor.
Bu bakış açısının yanlışlığını istatistikler de destekliyor. Yüksekte çalışanların en büyük tehlikesinin düşme olduğu bir gerçek. Fakat önlemler ile bu tehlikenin önüne geçmek de mümkün. Çünkü inşaat teknolojileri yüksekte çalışmayı zorunlu kılsa da önlemleri de beraberinde getiriyor. Doğru ekipmanı, doğru şekilde kullanmak ve “yapma” denileni yapmamak önlemlerin en önemlisi. Fakat bunu anlatabilmenin yolu eğitimden geçiyor. Yüksekte çalışma eğitimi bu nedenle büyük önem taşıyor.
İçindekiler
Yüksekte Çalışma Eğitimi Nedir?
Özellikle inşaat sektörü yüksekte çalışma denildiğinde ilk akla gelen sektör. Oysa mevzuatlar, 50 santimetrelik bir platformun üzerinde çalışmayı da 3 metre yüksekliğindeki iskelede çalışmayı da yüksekte çalışma olarak tanımlıyor. Yani yerden yukarıda yapılan her iş için ekstra önlem almak gerekiyor. İşte bu eğitimler çalışana alması gereken önlemlerden uyması gereken kurallara kadar geniş bir yelpazede eğitim veriyor.
Günümüzdeki endüstri dalları içinde yüksekte çalıştırmayı gerektiren çok sayıda meslek var. Onlarca metre yükseklikteki rüzgar türbinlerinin kurulumu ve bakımı bunlardan biri. Yüzlerce metre yükseklikteki gökdelenlerin dış cephe temizliği yüksekte çalışmayı gerektiriyor. Aynı şekilde bu binaların imalatı sırasında çalışanlar da yüksekliğin işçisi. Çatı imalatçılarından, yağmur oluğu montajına kadar pek çok alan yüksekte çalışmayı gerektiriyor.
Haliyle bu çalışanların yüksekte nasıl davranacaklarını, hangi ekipmanları kullanacaklarını bilmesi önemli. Bunların da bir yüksekte çalışma eğitimi süreciyle anlatılması gerekiyor. Bu eğitim; çalışanları yüksekte çalışmayı öğreten bir programdır. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından verilmelidir.
Kimler Yüksekte Çalışma Eğitimi Almalı?
Kimileri, doğuştan yüksekliğe tutkun oluyor. Örneğin öğrencilik yıllarında dağcılıkla ilgilenen biri, mezuniyetten sonra gökdelenlerden sarkıp cam silebiliyor. Yüksekte çalışmak herkesin başarabileceği kadar basit değil. Üstelik onlarca metre yükseklikte beden gücüne dayalı bir iş yaparak çalışmak oldukça ciddi bir kondisyon gerektiriyor. Tüm bunların yanında eğitim de bu şekilde çalışmayı seçenlerin en temel dayanağı.
Yüzlerce yıldır insanların yüksekte çalışması, bu alandaki en yaygın kazaların da nasıl ortaya çıktığı konusunda sayısız örnek bıraktı. Bu olumsuz örneklerden alınan dersler, bugünün dünyasına ışık tutuyor.
İnşaatın her aşamasında çalışanlardan, yüksek katlı binaların dış cephe temizliğini yapanlar var. Baz istasyonu, rüzgar türbini gibi yükseğe tırmanmayı gerektiren işlerde çalışanlar yüksekte çalışma eğitimi almak zorunda. Bu eğitimlerde hangi yükseklikte, hangi ekipmanla nasıl çalışması gerektiği gibi bilgiler aktarılıyor.
Yaşamın devam edebilmesi her şeyden önemlidir. Bu tür işler yapanlar, zorunluluğu bir kenara bırakıp, kendileri için bu eğitimleri almalıdır. Çünkü özellikle yüksekte en ufak bir hatanın telafisi mümkün değil. Bu nedenle ekmeğini yükseklerde kazananlar mesleğinin en temel kuralı olarak bu eğitimleri görmelidir.
Yüksekte Çalışma Eğitimi Almanın Önemi
Birçok iş konforlu alanlarda sürdürülebilirken, bazıları da tehlike ile iç içe yaşamayı gerektiriyor. Fakat tarih, insanlara her türlü üretimin her aşaması için önlem almayı öğretti. Çünkü asırlardan bu yana binaların ve teknolojik yapıların yükseklere inşa edilmesi beraberinde yeni meslekler de getirdi. Yüksekte çalışma eğitimi sadece onlarca metrelik vinçlere tırmanan insanları ilgilendirmiyor. Binaların yeniden yapımından, boyanmasına kadar pek çok işlemde yükseklere çıkmak gerekiyor.
Bir inşaat iskelesi ya da platform üzerinde çalışmak özel yetenek değil özel bir eğitime ihtiyaç duyuyor. Çünkü yükseklerde yapılan hataların telafisi mümkün değil. Üstelik küçük bir hata daha büyük felaketleri de beraberinde getirebiliyor.
Yüksekte ekipman kullanımı, tehlike anında yapılması gerekenlerin bilinmesi önemli. Çünkü yüksekte çalışanların en fazla maruz kaldığı kaza düşme ile sonuçlanıyor. Fakat doğru ekipmanı doğru şekilde kullanmak hayata bağlanmayı sağlıyor. Bunun yolu da uzmanından yüksekte çalışma eğitimi almaktan geçiyor.
Yüksekte Çalışma Eğitiminin İçeriği
Elbette her eğitimde olduğu gibi, bunda da pratik bilgiler de büyük önem taşıyor. Eğitimlerde çalışanlara riskler ve işin önemi hakkında bilgiler aktarılıyor. Fakat bunun yanında pratik eğitimler de veriliyor. İskele ya da platform üzerinde doğru duruş şeklinden, doğru düğüm atmaya kadar geniş bir eğitim veriliyor. Bu bağlamda eğitimin başlıkları şöyle sıralanabiliyor:
- Tanımlar
Eğitimde ilk olarak çalışanlara yüksekte çalışmanın ne demek olduğu anlatılıyor. Bu bağlamda kullanılan ekipmandan ilgili mevzuata kadar tanımlamalar yapılıyor.
- Kullanılan sistemler
Yüksekte çalışırken alınacak önlemler arasındaki düşme-durma sisteminin kullanımı anlatılıyor.
- Emniyete alma kuralları
İşe başlamadan önce yapılması gerekenlerin anlatıldığı bölüm.
- Donanımlar ve ekipmanlar
Kişisel korunma için gereken donanımların tanıtımı ve kullanım şekilleri. Burada bu ekipmanların önemi hakkında bilgiler de aktarılıyor.
- Platform kullanımı
Yüksekte çalışmanın kuralı bir şeylerin üzerine çıkmaktır. Bunun için de yüksekliğe bağlı olarak iskele, merdiven ya da hareketli platformlar kullanılıyor. Eğitimin bu bölümünde bu platformları doğru şekilde kurma ve kullanma yolları anlatılıyor.
- Düğüm şekilleri
Halat ve kordonla alınan önlemlerde hayatta kalmayı sağlayan düğüm şekilleri uygulamalı olarak anlatılıyor.
- Askıda kalma durumu
Kaza esnasında halatlar sayesinde askıda kalma durumunda yapılması gerekenler aktarılıyor. Askıda kalma süresi ve askıda kalan kişiyi kurtarma yöntemleri öğretiliyor.
Eğitimlerin tamamında çalışanların kendi hayatlarını ve arkadaşlarının hayatlarını tehlikeye atmaması gerektiği anlatılıyor. Çünkü kişisel tedbirlerle yüksekte çalışma gayet güvenli bir şekilde yapılabiliyor. Her seviyedeki yüksekte çalışanların eğitim alması bir zorunluluk. Eğitim konusunda bilgi ya da destek almak isterseniz, yüksekte çalışma eğitimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.